ehnica citologiei în mediul lichid, metoda folosita pentru depistarea cancerului de col uterin ofera acuratețe crescută și confort sporit pentru pacientă. Dr. Popa Anca, medic primar obstetrica – ginecologie, Centrul Medical Medsana, ne spune cat de important este screeningul citologic si care metoda de laborator ofera cele mai clare rezultate.
Boala care omoară o femeie la fiecare două minute poate fi depistată din timp intermediul screeningului citologic. Spre deosebire de citologia convențională, citologia în mediu lichid aduce un plus de acuratețe în interpretarea rezultatelor și un plus de confort pentru paciente.
Cancerul de col uterin-incidență alarmantă în România
Cancerul de col uterin este o boală gravă, care afectează un număr îngrijorător de mare de femei din întreaga lume.
După cancerul de sân și cel pulmonar, cancerul de col uterin ocupă locul trei în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei. Pe plan mondial, la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.
În România, afecțiunea are o incidență cu atât mai alarmantă cu cât numărul de cazuri noi de cancer de col uterin într-un an este de aproximativ 3400
Gândiți-vă ce consecințe are această incidență nu numai pentru femeile afectate, ci și pentru societate în ansamblu. Mii de femei se confruntă zilnic cu această boală, femei printre care pot fi mamele, surorile, iubitele sau prietenele dumneavoastră.
Screeningul citologic
Din fericire însă, cancerul de col uterin este o boală care poate fi tratată și vindecată dacă este depistată în stadii incipiente.
Este important de știut că riscul apariției cancerului de col uterin scade cu 80% la femeile care sunt examinate regulat în cadrul programelor de screening. Screeningul poate diagnostica leziuni precanceroase sau primele semne ale cancerului de col uterin, permițând astfel adoptarea unui tratament prompt care să prevină dezvoltarea unui cancer invaziv.
În timp ce screeningul sistematic poate permite depistarea leziunilor incipiente, neglijarea controalelor periodice și prezentarea la consultații numai la apariția simtomelor de boală va face ca examinarea să depisteze leziuni în stadii avansate ce vor necesita intervenții chirurgicale ample, radioterapie și/sau chimiotrapie.
Se recomandă ca analizele să fie efectuate periodic, în urma consultațiilor ginecologice care stabilesc ulterior ritmul cu care aceste investigații trebuie repetate. În România, ca urmare a incidenței foarte mari a bolii se recomandă ca screeningul să fie efectuat anual.
Femeile tinere trebuie să fie de asemenea foarte precaute și să știe că nu sunt nici ele protejate de cancerul de col uterin. Deși atât incidența, cât și mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin variază în funcție de vârstă, boala afectează multe femei tinere. Procentul cazurilor nou diagnosticate la femei sub 45 de ani se cifrează în jurul valorii de 30%, în unele state incidența cancerului de col uterin fiind în creștere.
Testul Papanicolau
Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul anual pentru depistarea cancerului de col uterin, prin care se pot diagnostica modificările benigne, pre-maligne sau maligne ale colului uterin.
Testul Papanicolau constă în prelevarea de celule de la nivelul colului uterin. Pacientele trebuie să știe că aceasta este o procedură medicală neinvazivă, care se realizează într-un mod simplu, rapid și nedureros.
Tehnica revoluționară a citologiei lichide
După recoltare, celulele pot fi analizate prin tehnica convențională sau prin tehnica citologiei în mediu lichid. Deosebirile dintre cele două metode sunt atât de modul de lucru, cât și in fidelitatea rezultatelor.
În cazul citologiei convenționale, după recoltare celulele prelevate sunt întinse pe o lamă microscopică, realizându-se frotiul. Pe lamă se descarcă doar aproximativ 20% dintre celulele recoltate. În schimb, în cazul procedeului citologiei lichide, periuța este descarcată în mediul lichid după recoltare, iar froțiul este obținut automat din sedimentul celular. În mediul lichid sunt descărcate 99% dintre celulele recoltate.
Avantajele citologiei lichide
Raportat la tehnica convențională, prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid aduce un plus de acuratețe în interpretarea rezultatelor.
Cel mai important avantaj al noii metode este scăderea numărului de specimene nesatisfăcătoare pentru evaluare, adică a acelor probe a căror examinare este imposibilă sau limitată. Studiile arată că procentul de specimene nesatisfăcătoare (cauzate de sângerări, infecții sau de numărul redus de celule descuamate) scade de la 10% la 2% în cazul utilizării procedeului citologiei în mediu lichid, față de citologia convențională
Ca urmare a acestei performanțe, riscul să se solicite o nouă prelevare scade. În plus, din același recipient se poate efectua și testul HPV, motiv pentru care pacienta nu mai trebuie să revină pentru o nouă recoltare.
Metoda citologiei în mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% în cazul tehnicii convenționale. Un beneficiu suplimentar al citologiei lichide este prelucrarea automată a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide să fie mai reprezentative. R
eprezentativitatea semnificativ mărită și prelucrarea automată a probelor sunt elemente care contribuie la creșterea acurateții rezultatelor.Începând din această lună, la Centrul Medical Medsana testele Papanicolau se pot efectua și prin tehnica citologiei în mediu lichid.
Pregătire medicala
Este indicat ca inainte de recoltare cu 48 – 72 de ore să fie evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală).
Se recomandată recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, momentul cel mai potrivit fiind ziua a 10-a – 20-a a ciclului menstrual. În cazul existenţei unor infecţii bacteriene sau a altor condiţii inflamatorii, specimenul recoltat poate fi declarat nesatisfăcător pentru evaluare.
Leave a Reply