Ce este sonoelastografia și ce beneficii are?

Orice analiza tintita este binevenita mai ales cand statisticile ne arata ca zilnic cancerul de sân face tot mai multe victime printre femeile din România, de multe ori foarte tinere.

Pentru a putea învinge această maladie, cancerul mamar trebuie depistat precoce, când este foarte mic. Pentru aceasta se utilizează metode precum mamografia si ecografia mamară, în funcţie de vârsta pacientei.

In ultimii ani, tehnologiile medicale de investigare a sânilor au evoluat; astfel, ecografia mamară a cunoscut o completare importantă: sonoelastografia.

Ce este sonoelastografia sau elastografia?
Este o metodă complementară ecografiei care aduce informaţii suplimentare despre natura unei formatiuni mamare în urma măsurării durităţii/ elasticităţii unei leziuni comparativ cu ţesutul mamar adiacent sănătos.

Sonoelastografia constă în aplicarea unei compresii dozate ce determină răspunsuri diferite ale nodulilor mamari: formaţiunile tumorale maligne (cancerele mamare) sunt în general dure, rigide şi deplasarea lor va fi minimă, pe când nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi şi se deplasează mai mult.

Ce rezultate aduce in plus sonoelastografia?
Oferă informaţii în plus faţă de rezultatele obţinute prin ecografie sau mamografie. Dacă prin ecografie si mamografie descoperim noduli sau alte modificari la nivelul sânilor, prin sonoelastografie putem să le caracterizam suplimentar şi astfel sa diferenţiem leziunile maligne de cele benigne.

De ce facem aceasta procedura?
Această procedură are scopul de a analiza nodulii mamari, ducând fie la evitarea unei intervenţii chirurgicale inutile, fie, dimpotrivă, la un diagnostic corect şi precis, în urma căruia se va decide intervenţia potrivită.

Cand este recomandata sonoelastografia?
Analiza se utilizează după descoperirea la ecografia mamară a unui nodul sau a unei modificări focale de structură si se aplică la nivelul acesteia.

Sonoelastografia poate fi redată imagistic în tonuri diferite de gri, sau în nuanţe cuprinse între verde deschis şi albastru închis.

Realizată prin intermediul unui ecograf ultraperformant creat de compania japoneză Hitachi Medical Systems, Hi Vision Preirus, zonele verzi şi roşii semnifică zone elastice, moi, uşor compresibile, pe când zonele albastre semnifică zone rigide, cu atât mai dure cu cât nuanţa este mai închisă.
Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală, doctor in stiinte medicale la Donna Medical Center ne explica: „Femeile trebuie să conştientizeze că un control periodic al sânilor este foarte important şi le poate salva viata. Mai ales după vârsta de 30 de ani, ecografia (respectiv mamografia pentru femeile de peste 40 de ani) trebuie să devină un control anual.

Acum, cu ajutorul sonoelastografiei, ele pot obţine răspunsuri mult mai precise în urma investigaţiilor. Sonoelastografia ne ajută sa diferenţiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni şi ne ajută să dăm pacientei o veste bună, spunându-i că are o tumoră benignă sau dimpotrivă, dându-i un rezultat mai puţin bun, dar de o acurateţe ridicată, că formaţiunea este suspectă şi necesită verificare histo-patologică şi intervenţie chirurgicală”,

Care sunt beneficiile sonoelastografiei
Ecografia mamară si sonoelastografia sunt proceduri neiradiante şi neinvazive. Nu prezintă efecte secundare, nu dor şi ambele examineaza in timp real zonele de interes.

Sonoelastografia este folosita în investigaţii pentru afectiuni ale tiroidei, prostatei, ficatului, sistemului vascular şi musculo-scheletal.

Rezultatul este obţinut pe loc, durata examinarii fiind de 20-30 minute. Prin utilizarea sonoelastografiei se poate reduce numărul biopsiilor mamare.

Poate fi repetată frecvent, deoarece nu iradiază sânul. Din acelaşi motiv, elastografia, ca si ecografia mamara, poate fi efectuată şi femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Descoperit din timp, cancerul la sân poate fi vindecat, iar sonoelastografia este o procedură importantă în acest sens, care nu presupune dureri sau riscuri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*