Contracepţia de urgenţă

Contracepţia de urgenţă este o metodă folosită după un contact sexual neprotejat sau când se suspicionează eşecul unei alte metode contraceptive (uitarea a două sau mai multe pilule, ruperea prezervativului, ejaculare prematură, în caz de viol, contacte sexuale foarte rare).

Contracepţia de urgenţă acţionează prin prevenirea sarcinii şi nu prin întreruperea evoluţiei unei sarcini implantate. Induce modificări hormonale care interferă cu dezvoltarea foliculară, modifică consistenţa mucusului cervical. Administrate după ovulaţie, induc deficienţă luteală.

Deşi nu este o metodă contraceptivă de rutină, accesul populaţiei la contracepţia de urgenţă reduce semnificativ numarul sarcinilor nedorite şi scade frecvenţa avorturilor.

Este o metodă excepţională de contracepţie şi nu trebuie folosită în mod regulat sau frecvent, din cauza ratei mari de eşec şi incidenţei crescute a sângerărilor vaginale.

Cele mai folosite metode de contracepţie de urgenţă sunt:
• pilule contraceptive cu conţinut exclusiv de progesteron (Postinor, Escapelle) trebuie folosite imediat după contactul sexual până la 120 ore (5 zile). Cu cât este folosit mai repede, cu atât mai bine.

• metoda Yuzpe cu pilule contraceptive orale combinate. Trebuie administrate cât mai repede după contactul sexual, dar pot fi folosite până la 4-5 zile.

• inserţia dispozitivului intrauterin din cupru. Trebuie inserat în decurs de 5 zile după contactul sexual neprotejat

• contracepţie de urgenţă cu Mifepristone (RU-486).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*