Corul Madrigal a aniversat 55 de ani de activitate neîntreruptă

Corul Madrigal 55 de ani

Corul Madrigal a aniversat 55 de ani de activitate neîntreruptă cu un concert susínut la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă din București.

Publicul meloman a asistat la concertul aniversar susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prin care s-au marcat 93 de ani împliniți de la nașterea reputatului dirijor Marin Constantin, dar și 55 de ani de activitate neîntreruptă a celebrului cor. Cu această ocazie, a fost prezentată în premieră și emisiunea de mărci poștale dedicată maestrului Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal.

Programul serii a fost alcătuit de dirijorul Anna Ungureanu în jurul personalității maestrului Marin Constantin, evocând activitatea sa componistică. Printre lucrările alese s-au aflat și compoziții ale regretatului muzician, lucrări deja consacrate ale repertoriului madrigalist, dar și creații noi, care continuă dorința maestrului Marin Constantin de a lărgi și rafina permanent universul sonor al Madrigalului.

Alături de Corul Național „Madrigal – Marin Constantin” s-au aflat pe scenă și coruri de copii din Programul Cantus Mundi: „Cor cu Dor”, „Buburuzele”, „Ștrengarii din căsuțele muzicale”, „Armonii și lumini”, „Partitura copilăriei” și „Sfânta Elisabeta”.

În anul în care Corul Madrigal sărbătorește 55 de ani de activitate neîntreruptă, Programul Național Cantus Mundi continuă să fie o prioritate în strategia culturală a Corului Madrigal. Programul Național Cantus Mundi a adunat până acum sub umbrela sa peste 850 de coruri, 30.000 de copii de pe întreg cuprinsul țării depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Anul acesta, în care are loc marea sărbătoare a centenarului României, cultura românească sărbătorește și 55 de ani de la nașterea visului lui Marin Constantin – Corul Național de Cameră Madrigal. Sărbătorim astăzi 93 de ani de la nașterea Maestrului Marin Constantin alături de publicul meloman și de marea familie a Madrigalului. Sunt alumni madrigaliști, sunt actuali madrigaliști, dar sunt și cei 150 de copii membri ai Programului Național Cantus Mundi”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Corul Madrigal este o emblemă a vieții muzicale românești

Compozitor și dirijor, Marin Constantin a pus bazele Corului Madrigal în 1963, fiind specialist în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și muzica tradițională şi contemporană românească. S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studențești și de amatori, precum Corul Universității și Corul Sindicatului din Învățământ din București (1949-1951).

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Ne vedem și pe Facebook!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*