De ce este atât de sănătoasă carnea de curcan?

Carnea de curcan are un conținut nutritiv special, iar acest lucru o face să fie un aliment care nu trebuie să lipsească din meniul copiilor și nici din cel al adulților. Însă curcanul este o pasăre pretențioasă care are, la rândul său, nevoie de un stil de viață sănătos. De aceea, pentru a bifa și la capitoul calitate, trebuie acordată o foarte mare atenție si modului în care curcanii sunt crescuți.

Nutriționiștii recomandă tot mai mult introducerea cărnii de curcan în alimentație, pentru un stil de viață sănătos. Motivele sunt numeroase și au fost explicate pe larg de către dr. nutriționist Anca Pantea-Stoian, în cadrul unui eveniment de live cooking organizat de Peneș Curcanul.

Se spune despre carnea de curcan că este un aliment “inteligent” și că stimulează starea de bine. Explicația este simplă, principala calitate a cărnii de curcan este conținutul însemnat de triptofan – un aminoacid esențial capabil să stimuleze sinteza de dopamină, numită și “hormonul fericirii”, unul din cei mai importanți neurotransmiță de la nivelul sistemului nervos.

Pentru că este săracă în grăsimi, carnea de curcan se poate adapta oricărei diete: de la cele pentru slăbit, la cele de menținere, în alimentația copiilor, în patologiile digestive și în dietele de cruțare digestivă.

Conținutul bogat de proteine, 22 g /100 g carne, asigură buna funcționare a organismului în ansamblu și are efecte benefice pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului. De aceea, este recomandat să consumăm o cantitate de 200 – 250 g de carne de curcan pe zi.

Dr. nutriționost Anca Pantea-Stoian a mai vorbit și despre alte beneficii ale cărnii de curcan.

Complexul de vitamine B: B1, B2, B6 asigură o bună funcționare a sistemului nervos dar și o protecție anticolesterol.

Carnea de curcan conține zinc suficient astfel încât să o plaseze printre cele mai bune alimente în stimularea imunitară, iar conținutul de fier o recomandă printre tipurile de carne roșie care ajută organismul împotriva anemiei.

Curcanul asigură sănătatea aparatului cardiovascular, având un conținut scăzut de colesterol, în special cel rău. Este un aliment indicat în diversificarea alimentației copiilor – are o calitate mai bună, este recomandat de compoziția sa, are mai puține toxine și este mai ușor de digerat.

Un lucru important, consumul de carne de curcan ajută la combaterea insomniei prin prezența triptofanului, iar tratamentele pentru această patologie se bazează chiar pe această substanță care se află doar în carnea de curcan.

De asemenea, carnea de curcan atrage după sine creșterea secreției de testosteron, de aceea este recomandată în alimentația bărbaților de peste 35 de ani, pentru combaterea infertilității.

RECOMANDARILE BUCATARILOR

Carnea de curcan este unul din alimentele preferate ale bucătăriilor de top, datorită calităților sale dar și a ușurinței cu care se poate găti. Există deja sute de rețete de preparare delicioasă a cărnii de curcan, însă este o carne care te poate inspira la noi rețete și tehnici de gătire creative și apetisante.

Acest lucru a fost demonstrat, în cadrul aceluiași eveniment, de cel de-al doilea invitat special – chef Daniel Wendorf, cu ajutorul celor trei rețete din carne de curcan Peneș preparate în timpul sesiunii de live cooking.
1. Piept de curcan Peneș stil Vitello Tonnato (felii reci de curcan gătit la cuptor, marinate cu dressing franțuzesc și ton)
-O rețetă creativă și sănătoasă. Feliile pot fi folosite rapid de mame pentru un sandviș deloc plictisitor. Sosul franțuzesc contine lapte, smântână dulce, muștar, usturoi, oțet și ulei de masline.
2. Piept de curcan Peneș En Papillote – gătit în hârtie pergament sau punguță de hârtie, în suc propriu și cu dressing de legume.
– Peste carnea de curcan și legume se toarnă puțină supă (stock) făcută din oasele de curcan. Supa de bază (stock) se poate congela și poate fi pusă chiar în forme pentru gheață și folosită, la nevoie, în cantitate mică. Este, de asemenea, un fel de mâncare foarte sănătos, care poate fi gata în 15 minute.
3. Piept de curcan Peneș și crustă gratinată de semințe de dovleac, cu piure de dovleac și ghimbir
– Crusta conține semințe de dovleac, pesmet și puțin ulei de măsline. Este dovada că în bucătărie putem folosi, pe lângă ingrediente foarte atent alese și multă creativitate, pentru un rezultat apetisant.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*