Despre virusul hepatitic C și sarcina

Fara simptome, insa cu implicatii majore in stadiu avansat de boala, virusul hepatitic C poate pune in pericol o sarcina. Despre cum se comporta un organism infectat cu virusul C si care sunt implicatiile in cazul unei sarcini la o persoana purtatoare de virus, ne explica dr. Adrian Marinescu, Medic Primar Boli Infectioase Institutul National de Boli Infectioase „Prof Dr Matei Bals”, Bucuresti.

– Care este simptomatologia unei persoane infectate cu virus C?
Din păcate, de cele mai multe ori, o persoană infectată cu virus C, nu are simptome. Doar în stadiul avansat de boală (ciroză hepatică) apar semne clinice și, de multe ori, este destul de târziu. Pentru a ințelege mai bine, am putea să ne gândim că este o situație asemănătoare cu cancerul și, în acest caz, simptomatologia apare tardiv, într-un stadiu avansat.

– Care sunt căile prin care se transmite virusul hepatic C?
Transmiterea cea mai frecventă este prin sânge și produsele din sânge. Virusul poate fi contactat în cazul intervențiilor chirurgicale de orice fel, mai ales dacă au fost făcute transfuzii de sânge, proceduri stomatologice, manichiură sau pedichiură.

O altă cale de transmitere este cea materno-fetală, în condițiile în care mama are un virus C activ.

De asemenea, în ultimul timp a crescut numărul consumatorilor de droguri pe cale intravenoasă și trebuie menționat că 70-80% dintre aceștia au infecție cu virus C.

Trebuie precizat faptul că transmiterea pe cale sexuală a virusului C este puțin probabilă (șansa este de 2-3%).

– Poate o femeie infectată cu virusul hepatic C să păstreze o sarcină?
Categoric da, recomandat este ca înainte de programarea sarcinii, viitoarea mamă să facă un set complet de analize și, în cazul în care este depistată prezența virusului C, să fie făcută o evaluare completă. Atunci când infecția este activă, trebuie să urmeze tratament.

-În cazul în care o femeie însărcinată este infectată cu virusul hepatic C, acesta se poate transmite la copil?
Virusul poate fi trasmis de la mamă la copil în condițiile în care este o infecție activă. În funcție de nivelul de activitate al virusului, există un risc mai mare sau mai mic.

În această situație, este primordial ca evaluarea care este realizată la momentul depistării să fie făcută în cel mai corect și profesionist mod posibil. Pentru a reduce cât mai mult posibil riscul de transmitere, este recomandată nașterea prin cezariană, iar în cazul unei infecții active, alăptarea este contraindicată.

Care este diferența între virusul hepatic B și virusul hepatic C? Există diferențe în ceea ce privește modul în care aceste două virusuri pot acționa în cazul unei femei însărcinate?
Aceste două virusuri sunt două entități diferite. În mod frecvent, se face o confuzie considerând că, dacă o persoană este infectată cu virus B, automat acesta va evolua în virus C.

În cazul unei femei însărcinate, nu există un mod specific de acționare a unuia dintre cele două virusuri. Transmiterea către făt poate exista în ambele cazuri, în funcție de activitatea virală.

Există o diferență în cazul virusului B, la care există posibilitatea vaccinării nou născutului și, de asemenea, administrarea imunoglobulinelor specifice, acestea reducând posibilitatea transmiterii virusului.

-Dacă bărbatul este infectat cu virusul hepatic C, iar partenera rămâne însărcinată, virusul poate fi transmis copilului?
Având în vedere riscul scăzut de transmitere a virusul C pe cale sexuală, riscul de transmitere la făt, este foarte mic.

Este recomandat ca, în această situație, viitoarea mămică să se testeze și să se protejeze, prin folosirea prezervativului, pe parcursul sarcinii.

-Care sunt afecțiunile cauzate de infecția cu virusul hepatic C?
În cazul infecției acute, pacientul poate prezenta simptomatologie. Prezența virusului C pe o perioadă de minim 6 luni semnifică o infecție cronică.

Atunci când există răsunet la nivelul ficatului (analizele specifice hepatice sunt modificate) vorbim despre hepatită, prin care se înțelege inflamația ficatului.

În stadiu avansat, când există o afectare hepatică severă, pacientul prezintă ciroză hepatică, care, inițial, este compensată și, ulterior, apare decompensarea, care poate duce, în final, la deces.

Mai trebuie menționat riscul de apariție a cancerului hepatic la persoanele infectate cu virus C, în special în stadiile avansate de boală.

Virusul C poate da și afecțiuni autoimmune asociate, astfel că uneori vorbim de un dublu mecanism: viral și autoimun.

– Există vaccin împotriva acestui virus? Când este recomandat și cui?
Din păcate, până la momentul actual nu există posibilitatea de vaccinare împotriva virusului C. Acest tip de vaccinare este în stadiu de testare, în cadrul unor ample studii clinice.

Recomandarea de vaccinare va avea un caracter general. Se va face preventiv, fiind valabilă mai ales pentru femeile care urmează să fie însărcinate. Persoanele deja infectate nu vor fi vaccinate.

-Care sunt metodele de tratament disponibile în România în acest moment pentru tratarea persoanelor infectate cu acest virus și ce implică acestea?
În prezent, în România, există o singură metodă de tratament aprobată și suportată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate: terapia asociată PegInterferon și Ribavirină, durata terapiei fiind de 6 sau 12 luni și se referă strict la persoanele cu infecție activă, ceea ce rezultă în urma unei evaluări complete.

După această evaluare, fiecărui pacient i se întocmește un dosar ce urmează a fi depus la Casa de Asigurări, costul terapiei fiind suportat de această instituție.

-La nivel global este disponibil un nou tratament împotriva afecțiunilor generate de virusul hepatic C. Cât de eficient este acesta?
Da, la nivel global există un nou tratament care se referă la tripla terapie: PegInterferon, Ribavirină și un nou medicament – inhibitor de protează. Eficiența triplei terapii este de 80%, spre deosebire de procentul de aproximativ 40% rezultat din răspunsul pacienților la tratamentul cu dubla terapie.

-Este acest nou tratament disponibil și în România?
Din vara acestui an, terapia este disponibilă pe piața românească, dar aceasta nu este compensată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În această direcție trebuie să fim încrezători că în cel mai scurt timp posibil, în vara anului 2013, va fi introdusă și pe lista de medicamente compensate.

-Ce trebuie făcut pentru a îmbunătăți accesul pacienților la terapiile moderne?
În cazul terapiilor moderne, cum este și cazul triplei terapii, este important ca, atât medicii, cât și companiile farmaceutice, să facă demersuri, aducând argumente științifice în ideea promovării noilor terapii.

Este important de menționat că aceste demersuri sunt în plină desfășurare, ceea ce a făcut ca șansa unui pacient infectat cu virusul C să fie aproximativ egală cu cea a unui pacient din Europa de Vest sau Statele Unite.

Populația trebuie să se testeze periodic și, în cazul depistării virusului C, să fie făcute evaluări în clinicile de specialitate, astfel încât dosarul să fie complet întocmit și pacientul să poată beneficia de tratament.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*