Fațetele dentare. Ce sunt și cand sunt indicate?

fatetele dentare

Recunoscand beneficiile multiple ale unui zambet impecabil, stomatologia moderna se orienteaza din ce in ce mai mult spre zona de estetica dentara. Din categoria rezultatelor performante fac parte FATETELE DENTARE! Ce sunt, cand sunt indicate si cum ne ajuta ele sa tot zambim, explica dr. Razvan Boberis, manager Clinica 32.

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt o foarte buna optiune de tratament pentru a obtine rapid modificari majore, evidente ale dintilor. Fatetele sunt carapace subtiri care imita aspectul dintelui, care sunt cimentate pe dantura naturala cu un adeziv special. Sunt realizate din materiale care arata exact ca smaltul natural al dintilor.

Care sunt situatiile in care se indica fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt recomandate atunci cand pacientii isi doresc un zambet de Hollywood, impecabil, cu dinti perfect aliniati si albi. Cu ajutorul lor, medicii stomatologi specialisti in estetica dentara corecteaza multe imperfectiuni de ordin estetic ale zambetului, precum forma, spatiile interdentare mici, marmoratiile, denivelarile inestetice la nivelul dintelui sau nuanta dintilor. Practic, se fac fatete atunci cand pacientul doreste sa schimbe culoarea dintilor si albirea nu mai este de ajuns, cand vrea sa modifice forma dintilor, acestia fiind, fie rari si micuti fie, din contra, inghesuiti.

Citește și:
Terapia cu sânge propriu, tehnică de ultimă generație în stomatologie

Care dinti pot fi fatetati si cum se ingrijesc acestia?

Fatetele dentare se pot pune pe toti cei 6 dinti din fata si in anumite conditii si pe premolarii 1 si 2. Odata fatetati, acestia se curata si se ingrijesc exact ca si dintii naturali.

Pentru a-I mentine intr-o stare foarte buna, este necesar sa pastrati o igiena orala riguroasa, sa periati dintii de 2 ori pe zi, sa folositi ata dentara si sa faceti controale periodice la medicul stomatolog. De retinut este faptul ca nu este indicat ca muscatura sa fie cu forta mare!

Cat de invaziva este aceasta fatetare a dintelui si ce riscuri implica?

Procedura de aplicare a fatetelor este minim invaziva. Este cea mai putin invaziva dintre toate procedurile de restaurare a dintilor si nu implica riscuri! Se urmareste indepartarea unei cantitati minim necesare de smalt dentar (0.2 – 0.5 mm). Sub fatetele dentare nu exista risc de carie deoarece se lipesc pe smalt sanatos. Daca nu sunt lipite pe smalt sanatos – este una dintre cauzele esecului, se desprind. Practic, nu ai cum sa faci carie sun fatete.

Ce rezistenta au fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt foarte rezistente daca sunt executate bine si au respectat toate indicatiile si contraindicatiile. Pentru ca da, exista si contraindicatii. Anumite tipuri de muscatura pe care unii oameni le au nu sunt compatibile cu fatetele. La aceste persoane, dintii nu se pot corecta prin fatete, deoarece exista riscul sa le ciobeasca.

Care sunt avantajele fatetelor dentare?

• Sunt alternativa rapida pentru albirea profesionala si indreptarea dintilor cu aparate ortodontice. Rapid, fara durere si minim invazive.
• Sunt netede si lucioase, asadar riscul de placa bacteriana si inflamarea gingiilor este minim.
• Materialele utilizate sunt biocompatibile, fatetele fiind tolerate perfect de tesuturile moi.
• Nu se patează de la cafea si tigari.
• Sunt o solutie pe termen lung. Sunt la fel de rezistente ca smaltul natural al dintelui si au o durata de viata de 10-15 ani daca sunt intretinute corespunzator printr-o igiena orala corecta.

Cum se realizeaza fatete perfecte cu ajutorul stomatologiei digitale?

CEREC, tehnologia inovatoare, moderna si precisa, care ne ofera posibilitatea de a fabrica si monta o coroana dentara intr-o singura sedinta, are un program special de frezare cu ajutorul caruia obtinem fatete extrafine intr-un timp foarte scurt.
Fatetele dentare se realizeaza dupa o amprenta digitala. Informatia este transmisa aparatului de frezare, ce va realiza rapid si precis restaurarea proiectata din ceramica de cea mai buna calitate, cu un nivel de precizie masurat in microni. Realizarea dureaza aproximativ o ora.

Putem denumi tehnologia CEREC CAD/CAM cea mai moderna si precisa metoda de restaurare dentara la nivel mondial! Stomatologia digitala aduce avantaje semnificative: de la reducerea timpului petrecut in cabinetul medicului dentist, cu disconfort minim, la tehnologii moderne si performante care au rezultate exceptionale atat in sfera medicala, cat si in cea estetica.

Sursă foto: PR Clinica 32

Ne vedem și pe Facebook!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*