Glaucomul. Importanta depistării si monitorizării bolii

În Săptămâna Mondială a Glaucomului, oftalmologii din România discută despre Organizatia Mondială a Sănătătii avertiza, în anul 2011, că boala glaucomatoasă este considerată principala cauză a orbirii ce poate fi prevenită.

În lume, se estimează că există 70 de milioane de persoane care suferă de Glaucom Primar cu Unghi Deschis, dintre care 50% sunt încă nediagnosticate. Dintre cei care au diagnosticul cert, aproximativ 10% vor deveni orbi bilateral în următorii 20 de ani.

Nu este cunoscută o cauză exactă a producerii glaucomului, dar boala este asociată, în majoritatea cazurilor, cu presiunea crescută la nivelul ochiului, cauzată de un dezechilibru al fluxului de umoare apoasă.

La pacientii sănătosi, această umoare apoasă este produsă si eliminată din ochi în proportii aproximativ egale, mentinându-se o presiune constantă în interiorul ochiului. În cazul pacientilor cu presiunea intraoculară crescută, ochiul produce această umoare apoasă, dar nu o poate elimina cu un debit normal.

În timp, acest dezechilibru poate deteriora nervul optic si poate conduce, treptat, la orbire. Factorii care influentează cresterea presiunii intraoculare sunt: vârsta, istoricul familial, integritatea nervului optic, starea câmpului vizual, grosimea corneană crescută sau rata de evolutie a bolii.

Diagnosticarea glaucomului este relativ simplă, medicul apelând la patru investigatii de bază care nu implică neplăceri pentru pacient: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj, examinarea câmpului vizual.

Marea dificultate este reprezentată de faptul că glaucomul nu prezintă simptome până în momentul în care vederea este mult afectată. Astfel, majoritatea pacientilor sunt diagnosticati în stadii avansate ale bolii si evolutia către orbire poate fi rapidă.

În prezent, nu există un tratament care să vindece definitiv glaucomul, acesta fiind o afectiune progresivă. În plus, nervul optic, odată afectat, nu mai poate reveni la starea initială. Tratamentul existent împiedică evolutia bolii, este strict individualizat în functie de stadiile de boală ale fiecărui pacient în parte si impune controale cu regularitate pentru tot restul vietii.

„Glaucomul este principala cauză a orbirii, în întreaga lume, ce poate fi întarziată dacă este depistată la timp si monitorizată permanent de către specialistii oftalmologi.

În România, dispunem de întreg arsenalul terapeutic ocular local existent azi în lume si el este compensat de către Casa Natională de Asigurări de Sănătate.”, spune Daniela Selaru, medic primar la Spitalul Universitar de Urgentă Militar Central, din Bucuresti.

Săptămâna Mondială a Glaucomului, o initiativă a Asociatiei Mondiale a Glaucomului si a Asociatiei Mondiale a Pacientilor cu Glaucom, a avut un real succes în ultimii cinci ani. La nivel mondial, anul acesta se urmăreste promovarea grupurilor de sprijin pentru pacientii cu glaucom, cu scopul de a aduce la cunostintă importanta detectării precoce si a tratamentului pe tot parcursul vietii pentru pacientii deja infectati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*