4 reguli de igienă dentară pe timp de vară! Medicul stomatolog recomandă rutina!

Care sunt cele mai sănătoase reguli de igienă dentară pe timp de vară? Cum să eviţi „surprizele” dentare în sezonul cald! Citește câteva recomandări prețioase de la medicul stomatolog Andra Custură.

Vara este timpul să te relaxezi, să uiţi de toate problemele şi să te distrezi cu familia şi cu prietenii. Activitățile în aer liber te pot împiedica să ai o rutină obişnuită de igienă dentară.

”Regula” se aplică mai ales la copii, care sunt atât de „ocupaţi” cu jocurile, încât ar putea uita complet să-şi spele dinții.

Citește și:
Sfatul psihologului! Nu mă pot abține de la dulciuri! ce să fac?

Această perioadă a anului nu trebuie să însemne „surprize” dentare de vară. Astfel, pentru a te asigura că totul este în regulă, menţine o rutină de igiena orală în lunile de vară atât pentru tine, cât şi pentru cei mici.

Reguli de igienă dentară pe timp de vară? Dr. Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile ne spune ce trebuie să facem să nu avem „surprize” dentare vara

Cumpără accesorii noi
Vara este momentul perfect pentru a cumpăra periuţe de dinţi noi. Sunt şanse ca periuţele de dinţi ale copiilor să fie deja deteriorate, dacă nu le-ai schimbat la 3 luni, aşa că nu prelungi această perioadă.

Permiţând copiilor să aleagă stilul şi culoarea noilor periuţe de dinţi, ar putea fi o motivare pentru a se spăla pe dinţi regulat. Mergi la cabinetul stomatologic sau în magazine unde au produse de igienă dentară de calitate şi lasă-l pe cel mic să aleagă ce-i place cel mai mult.

Creează o rutină
În timp ce agenda de vară ar putea fi mai puţin relaxanta decât cea obişnuită de zi cu zi în timpul anului şcolar, este important ca cei mici să aibă un program bine stabilit chiar şi în vacanţă.

În loc de un program rigid, încearcă acest lucru: scrie o listă de lucruri care trebuie făcute înainte ca cei mici să plece la joacă. Plasează periatul dinţilor într-un set de alte sarcini simple, cum ar fi făcutul patului şi aşezarea rufelor. În acest fel, periajul nu va depinde de un anumit timp, ci devine o obişnuinţă cu alte sarcini. Îşi poate pune o melodie preferată de 2-3 min pe care să o asculte în timp ce se periază.

Controlul periodic la dentist, una dintre regulile de igienă dentară pe timp de vară

Limitează tratamentele de vară
Prăjiturile, gheaţă, bomboanele, sifonul, îngheţată – vara este vorba despre mâncare mai puţin sănătoasă pentru dinţi. Grătarele şi petrecerile la piscină vor însemna că cei mici să mănânce mai mult decât cantitatea obişnuită de alimente nocive. Dar nu evitați regulile sănătoase de igienă dentară pe timp de vară.

„Din păcate, aceste gustări „delicioase” pot crea şi un număr mare de carii dentare. Deşi este bine că cei mici să aibă câteva tratamente, ar trebui să limitaţi aceste gustări înainte de culcare. Căutaţi opţiuni de alimente cu conţinut scăzut de zahăr sau fără zahăr sau faceţi îngheţată acasă din fructe proaspete, în loc să le cumpăraţi din magazin. Luaţi în considerare păstrarea seminţelor în bucătărie, care sunt adesea la fel de dulci ca bomboanele lor preferate şi sunt mult mai sănătoase”, explica specialistul.

Programează un control
Chiar dacă copiii par a fi motivaţi să ţină pasul cu igiena orală în timp ce sunt în vacanţă, trebuie să previi „surprizele” dentare de vara. Acest lucru este posibil prin planificarea unui control stomatologic.

Această vizită la dentist înainte de începerea şcolii are două scopuri. Este bine să tratezi problemele din timp şi poate servi ca un memento pentru copii să continue să urmeze o bună igiena orală. Poate fi greu să-i faci pe copiii să-şi amintească să continue să se spele pe dinţi chiar şi în vacanţă. Făcându-le un obicei din îngrijirea dinţilor, te va scăpa de orice „surpriză” dentară în această vară.

Sursă foto: pixabay.com

Ne vedem și pe Facebook!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*