Onicomicoza! Ce este și cum se tratează

Exista situatii cand unghiile capata o culoare galbuie, sunt ingrosate, greu de ingrijit sau casante. Acest aspect se intalneste cu o frecventa din ce in ce mai mare pe masura inaintarii in varsta si este deseori neglijat de catre pacienti, fiind considerata o evolutie cvasinormala, de imbatranire a lamelor unghiale.

De cele mai multe ori este insa vorba despre o infectie micotica (ciuperca) ce determina aparitia acestui aspect, o afectiune dermatologica pentru care exista solutii terapeutice. Dr. Adina Alexandru, medic dermatolog la Spitalul Clinic Colentina, ne spune ce facem cand apare acest gen de afectiune.

Ce este onicomicoza?
Este o infectie micotica la nivelul unghiilor de la picioare (mai frecvent) dar si a celor de la mani, produsa de anumite tipuri de ciuperci. Este mai frecventa la barbati decat la femei si procentul creste cu varsta, estimandu-se ca pana la 90% dintre varstnici au aceasta infectie.

Cum se manifesta onicomicoza?
Initial, disconfortul este doar estetic: unghiile pot fi decolorate sau galbui-maronii, opace, cu suprafata neregulata si sfaramicioase sau ingrosate, cu depozite hiperkeratozice subunghiale sau se pot dezlipi de pe patul unghial.

Uneori apare si afectarea pielii din jurul unghiei cu inrosire si umflare la acest nivel si chiar aparitia de puroi intre unghie si tegument.

Pe masura evoltiei afectiunii poate sa apara durere care sa determine dificultati la mers sau la statul in picioare sau chiar alte infectii supraadaugate.

Cine este predispus la onicomicoza?
Ciupercile se dezvolta cel mai bine intr-un mediu inchis, cald si umed. Prin urmare, persoanele care fac sport, poarta incaltaminte inchisa, transpira in timpul exercitiilor fizice creeaza mediul potrivit pentru aparitia acestei probleme.

De asemenea, infectia se intalneste mai frecvent la persoanele care merg des la piscine. Varsta inaintata, probleme de sanatate asociate care scad capacitatea de aparare a organismului (inclusiv a pielii), traumatismele mecanice la acest nivel (inclusiv pedichiuri efectuate neprofesionist), meserii ce se practica in mediu cald si umed (cofetari, bucatari) sunt alti factori favorizanti in aparitia onicomicozei.

Cum se trateaza infectia unghiei?
Oncomicoza se trateaza cu medicamente antimicotice administrate pe cale generala, pentru ca tratamentul topic (lacuri, crème) sunt de cele mai multe, ori insuficiente. Vindecarea micologica (disparitia ciupercii) se produce in cateva luni, insa revenirea la un aspect normal apare in circa 1 an, intervalul necesar pentru cresterea unghiei sanatoase.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*