Dr. Laurențiu Vlădău, dermatolog: negii și papiloamele cutanate nu se îndepărtează decât de către medic

papiloamele cutanate

De ce nu este recomandat să îndepărtăm negii și papiloamele cutanate la domiciliu? Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, atenționează că aceste excrescente cutanate sunt vascularizate, astfel încât încercarea de a le elimina fără supraveghere medicală, acasă, poate prezenta riscuri.

Ce sunt papiloamele cutanate?

Papiloamele cutanate aparute in zona faciala sau cervicala, precum si negii de natura virala, reprezinta excrescente ale pielii intalnite foarte frecvent la persoanele adulte. Pentru ca de cele mai multe ori acestea nu au tendinta de a deveni cancerigene, multe persoane incearca sa le indeparteze la domiciliu, urmand diferite sfaturi gasite pe internet.

Citește și:
Colgate România și voluntarii Crucii Roșii Române învață copiii cum să aibă o igienă orală corectă

Papiloamele cervicale (din jurul gatului), submamare (sub sani) sau axilare reprezinta excrescente moi, de culoarea pielii, de natura virala. Ele apar de cele mai multe ori in zone de frecare si, desi in cele mai multe cazuri nu sunt periculoase, pot fi traumatizate, se pot inflama, sangera si chiar infecta, devenind deranjante din punct de vedere estetic, dar si incomode.

Negii, numiti si veruci filiforme, reprezinta formatiuni asemanatoare, care sunt de natura virala – papiloma virusul uman – si pot aparea oriunde la nivelul pielii.

Ce spun medicii despre papiloamele cutanate?

Pentru ca papiloamele cutanate sunt, de cele mai multe ori, inofensive, devine tentant pentru multe persoane sa incerce sa le indeparteze la domiciliu. Aceasta varianta nu este, insa, o optiune recomandata, tratamentul intr-un cadru medical specializat fiind intotdeauna de preferat datorita sigurantei pe care o ofera pacientului. Un dermatolog va folosi intotdeauna instrumente sterile, cu rolul de a preveni infectiile, iar pacientului ii poate fi aplicata topic o crema cu rolul de a a reduce durerea in timpul si dupa efectuarea procedurii. In plus, unele metode efectuate intr-un cabinet specialist sunt atat de avansate, incat rareori lasa o cicatrice vizibila”, spune doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.

Cum se îndepărtează papiloamele cutanate? Cele mai întâlnite proceduri medicale recomandate în cazul acestor papiloame

Crioterapia, optiune potrivita in cazul leziunilor de dimensiuni mici.

Precizia si eficienta metodei sunt asigurate cu ajutorul unor aparate speciale care tin azot lichid sub presiune constanta, prevazute cu un aplicator cu varfuri de diametru variabil in functie de dimensiunea leziunilor care trebuie tratate.

Regiunea tratata poate ustura/durea imediat dupa tratament si ulterior pentru cateva ore. De cele mai multe ori apare roseata, o bula/vezicula cu lichid clar sau hemoragic (rosu) care trebuie sparta, precum si o mica eroziune/ulceratie in 1-3 zile. Ulterior va aparea o crusta care NU trebuie inlaturata. Vindecarea completa se va realiza in 1-2 saptamani, posibil cu o mica cicatrice”, explica doctor Laurentiu Vladau.

Chiuretajul si cauterizarea, tratament cu rezultate imediate.

In urma procedurii va ramane o zona asemanatoare uneia rezultate dupa o arsura cu tigara. Progreziv, in timp de pana la 2 saptamani, zona urmeaza sa se vindece, iar in regiunea tratata va aparea o crusta ce nu trebuie inlaturata. Efectele nedorite sunt reprezentate de durere, intepatura, disconfort in timpul procedurii si imediat dupa. In cazul in care apare infectia, aceasta poate fi tratata usor cu medicamente specifice. Dezavantajul in cazul aceste proceduri este riscul de recidiva dupa tratament”, explica specialistul dermatolog.

Desi papiloamele cutanate si negii deseori nu prezinta riscuri, doar un specialist poate spune daca ele sunt benigne sau ascund o problema de sanatate mai grava. In timpul unei consultatii, situatia va fi evaluata de catre specialist, care va determina tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare pacient in parte.

In plus, existenta anumitor probleme de sanatate poate fi incompatibila cu unele terapii, astfel incat indepartarea acestor excrescente este recomandat sa se faca doar la sfatul si sub supravegherea medicului.

Sursă foto: pixabay.com

Ne vedem și pe Facebook!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*