Sfatul psihologului! Despre dependența în cuplu

Am o mare problema. Sunt foarte dependenta de prietenul meu si imi doresc sa stea tot timpul cu mine ,nu suport sa il vad langa altcineva,iar daca face chiar si un lucru minor pentru alti ne certam o zi, doua.

Certuri foarte urate! Sunt foarte geloase si nu imi place sa rasfete pe cineva mai mult decat mine ,ma deranjeaza absolut tot ce face si nu are legatura cu persoana mea! As dori sa ma schimb si sa fiu mai delasatoare, sa ii dau putina libertate. Crezi ca ma poti ajuta cu un sfat cum as putea face acest lucru? 

Buna
Avand in vedere cele relatate de tine, exista mai multe perspective de abordare a problemei. In general, gelozia spune foarte multe lucruri despre modul in care tu percepi relatia ta de culpu.

Pe de o parte iti doresti foarte mult relatia cu prietenul tau, iubirea lui fata de tine, iar pe de alta parte, nu ai incredere in el si te simti nesigura in relatie.

Prin gelozie ta incerci sa-l controlezi pe celalalt. Exista persoane care au inselat si acest lucru i-a facut sa piarda increderea in celalalt, considerand ca, daca ei au inselat in trecut, si celalalt o va face, in viitor.

Din aceasta perspectiva, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa imbunatatesi relatia ta de cuplu si modul in care te percepi pe tine:

– Constintizeaza ca o parte a problemei se afla si la tine, iar modul tau de comportament influenteaza relatia intr-o directie pe care tu nu o doresti.
– Invata sa te accepti si sa te pretuiesti pe tine insuti, ca un om cu defecte dar si cu calitati.
– Nu reactiona impulsiv. Gelozia este, de cele mai multe ori, o reactie la ceea ce ne imaginam ca ar putea fi si are mai multa legatura cu relatiile din trecutul nostru decat cu prezentul.
Mult succes!

Echipa La Psiholog

www.lapsiholog.com

contact@lapsiholog.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*