Totul despre dispozitivul intrauterin sau STERILETUL

Sunt dispozitive produse dintr-un material solid, de obicei polipropilenă radiopacă, se introduc în cavitatea uterină în scopul prevenirii unei sarcini. Pot fi diferite ca design dar cel mai frecvent sunt în formă de T.

Dispozitivul intrauterin DIU cu cupru (T 380 A). Tija dispozitivului este înfăşurată într-un fir de cupru, are 2 braţe flexibile care terminal au manşon de cupru. Sunt foarte eficiente şi sunt considerate ca o sterilizare reversibilă.

Mecanismul principal de acţiune este cel spermicid, dispozitivul are şi efect antinidatoriu prin modificările induse la nivel endometrial.

Endometrul în contact cu cuprul suferă modificări biochimice, inflamatorii, traumatice, mecanice şi imunologice.

Oferă contracepţie pe termen lung, fără riscuri. Are un raport bun cost-eficienţă şi oferă satisfacţii în rândul utilizatoarelor.

Ca dezavantaje se pot menţiona sângerările intermenstruale, menstruaţii abundente, dismenoree. Este ideal pentru femeile care au o relaţie stabilă, cu risc scăzut de boli cu transmisie sexuală, cele care nu au patologii ale organelor genitale.

Dispozitivul intrauterin cu conţinut hormonal, levonorgestrel (Mirena). Este un dispozitiv în formă de T, iniţial eliberează 20 micrograme/zi de levonorgestrel, apoi eliberarea scade la 14 micrograme/zi pe parcursul a 5 ani de utilizare. Este eficient timp de 5 ani cu rată de eşec scăzută.

Levonorgestrelul determină îngroşarea mucusului cervical, modificarea fluidului uterotubar, făcând astfel imposibilă pătrunderea spermatozoizilor în tractul genital superior.

Dispozitivul alterează endometrul făcând imposibilă implantarea ovocitului fertilizat, poate avea şi un efect anovulator în special în primul an de utilizare.

Are ca avantaje ameliorarea dismenoreii, reducerea sângerărilor menstruale, amenoreea sau lipsa de menstruaţie care poate apărea la circa 20% din cazuri în primul an şi până la 60% în 5 ani de utilizare.

Oferă protecţie faţă de cancerul endometrial, reduce apariţia polipilor endometriali. Ca dezavantaje se pot menţiona: sângerări intermenstruale de spotting (în special în primele luni de utilizare), riscul de expulzie al dispozitivului, nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmisie sexuală.

Este ideal pentru femeile care doresc contracepţie pe termen lung, cele care au menstruaţii abundente, dureroase, care prezintă metroragii disfuncţionale, femeile care folosesc terapie de substituţie cu estrogeni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*