Trei moduri inedite de a prepara acasă o cafea bună

Dacă ne măsurăm viaţa în linguriţe de cafea, cum făcea T.S. Eliot, ar fi ideal să fie şi cea mai bună cafea. Iar specialistii si pasionatii de cafea din Romania recomanda cafeaua ca o licoare mult mai pretioasa decat un simplu ritual.

De la alegerea boabelor de cafea, la prăjire, măcinare şi stabilirea metodei de preparare potrivite, cafeaua parcurge un proces complex, prin care se trasformă în licoarea pe care o savurăm zi de zi. Magazin.barmania.ro este unul dintre puţinele e-shop-uri româneşti care oferă accesorii şi echipamente complexe pentru cei care profesează în domeniu (Barista), dar şi instrumente de bază destinate celor pentru care bartending-ul este un simplu hobby.

În România, 80% din consumul de cafea se face acasă, prin metoda clasică: la ibric. Tocmai datorită acestei obişnuinţe, cei mai mulţi dintre consumatori nu intră prea uşor în contact cu alte arome şi nu sunt foarte toleranţi la schimbare, la noi experienţe.

Tabietul cafelei la ibric poate fi însă înlocuit cu experimentarea unor metode noi de preparare a cafelei: Chemex, French Press sau Aeropress sunt acum la îndemâna oricărui împătimit al cafelei.

O cafea bună, un măcinător potrivit, pentru o aromă proaspată, intensă, şi un aparat prietenos sunt secretele unei evadări din cotidian pentru câteva minute.

-O metodă simplă de preparare a cafelei este French Press, prin care se pot evidenţia trăsăturile de bază ale fructului de cafea, obţinându-se astfel o cafea cu aromă intensificată.

French Press denumeşte atât un instrument de preparare a cafelei, cât şi metoda aferentă de preparare a acesteia.

Metoda French Press este simplă: se adaugă cafeaua râşnită în vas, se toarnă apa (clocotită în prealabil), se lasă la infuzat timp de câteva minute, după care se apasă pistonul cu sita, care are rolul de a depozita zaţul în partea de jos a vasului.

Principalele beneficii ale utilizării acestei metode: nu necesită electricitate, temperatura apei folosite este uşor reglabilă, iar aromele cafelei se dizolvă mai bine în apă, oferind băuturii un gust bogat, diferit.

-O altă modalitate de preparare a cafelei este AeroPress. La fel ca la French Press, pistonul este utilizat pentru a forţa apa să treacă prin cafea, iar presiunea care se realizează este similară cu cea dintr-un espressor.

Trecerea „forţată” a apei prin stratul de cafea oferă un rezultat foarte concentrat, care poate fi însă diluat, după gust, cu apă fierbinte.

Gustul plin rezultat prin aplicarea acestei metode este asemănător celui obţinut prin metoda French Press, iar tăria este apropiată de cea a unui espresso. Dintre metodele de preparare a cafelei cunoscute, AeroPress-ul este cea mai rapidă, cu un timp de infuzie de 30 de secunde.

Metoda Chemex îşi face loc, uşor-uşor, în cultura cafenelelor europene, în timp ce în România este practicată mai mult la nivel experimental. Chemex-ul, folosit chiar şi de către James Bond (în „From Russia, with love”), are forma unei clepsidre cu gât conic, asemănător unui vas Erlenmeyer.

Cafeaua râşnită este plasată pe filtrul specific din partea de sus a vasului, apa fiind încălzită separat. Aroma cafelei este redată prin turnarea unei cantităţi reduse de apă fierbinte prin filtru, pentru umezire, după care, la final, se adaugă cantitatea de apă dorită pentru prepararea cafelei.

Pentru a fi savurată corespunzător, o cafea preparată la Chemex sau Aeropress trebuie să fie apreciată din perspectiva unei infuzii cu ceai negru sau oolong.

-Pentru cei care îşi doresc să transforme prepararea şi servirea cafelei într-o reală ceremonie, există şi metoda Syphon. Un adevărat experiment care aminteşte de orele de fizica, doar că, de data aceasta, cafeaua este elementul central. Un balon de sticla, un arzător, un vas de trecere, un filtru şi, într-un final: o cafea cu totul şi cu totul specială. Inventat în primele decenii ale anilor 1800, în Berlin, aparatul de vacuum este unul de o complexitate avansată, dar care oferă un rezultat pe măsură, o cafea aromată, pură.

Prin proprietăţile naturale oferite de cele câteva sute de substanţe care se află în interiorul boabelor de cafea, printr-o prăjire uşoară, ce lasă cât mai multe arome în interior, în cafea pot fi descoperite cele mai variate şi inedite arome: de cireşe, de fructe de pădure, migdale, grapefruit, piersici, iasomie, mure, iarbă verde, lemn, vanilie, caramel, ciocolată.

La nivel global, 65% din consumul de cafea se realizează în primele ore ale dimineţii, iar în ultimii ani tendinţa cafenelelor de renume este de a oferi clienţilor experienţe unice, diferite. Astfel, un număr din ce în ce mai mare de coffee shop-uri europene şi-au diversificat meniurile, oferind alternative atractive pentru clasicul espresso.

Și pasionaţii de cafea din România se bucură de accesul la ustensile şi aparate speciale pentru prepararea băuturii lor preferate.

Pentru cei cărora le place şi îşi doresc să experimenteze acasă, în oferta magazinului se regăsesc şi aparatele pentru aplicarea noilor metode de brewing, diferite de clasicul espresso – Aeropress, Vacuum Coffee Syphon, French Press.

În concluzie, pentru o cafea perfectă şi o experienţă memorabilă e nevoie de: pasiune şi boabe de cafea proaspăt măcinate (cu râşniţa de la bunica sau un măcinător mai modern din ceramică), entuziasm şi un aparat care ştie să transforme visele în arome şi mirosuri îmbietoare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*