Totul despre chisturile mamare

Chisturile mamare reprezinta formatiuni cu continut lichidian, spre deosebire de noduli care au structura solida, dezvoltate la nivelul tesutului glandular mamar; sunt foarte frecvent intalnite, fiind in marea majoritate a cazurilor benigne. Dr. Corina Popescu, medic ecografist, Centrul Medical Medsana ne spune care sunt cauzele si ce investigatii trebuie facute de-a lungul timpului.

Cauzele ce determina aparitia lor sunt de regula dezechilibrari ale balantei hormonale dintre estrogen si progesteron la nivelul tesutului glandular mamar, in sensul unui exces de estrogen fata de progesteron.
De aceea este recomandat ca fiecare femeie diagnosticata cu chisturi mamare sa faca un control endocrinologic amanuntit pentru a verifica glanda tiroida care poate genera unele dezechilibre hormonale; ovarele trebuie investigate printr-o ecografie, abdominala sau transvaginala, in idea de a depista eventuale chisturi ovariene sau ovare polichistice cu predispozitie spre a forma in viitor chisturi ovariene.

Aceste investigatii trebuie facute pentru a incerca sa se afle cauza aparitiei chisturilor mamare, daca este de natura tiroidiana trebuie tratata aceasta glanda, daca sunt asociate si chisturi ovariene vor fi tratate si ele.

Chisturile mamare se diagnosticheaza cel mai exact prin ecografie; uneori , in special cand sunt mai mari de 1 cm sau sunt superficiale pot fi palpate de catre pacienta. De fiecare data cand o femeie simte ceva nou aparut la nivelul sanilor este bine sa se adreseze unui medic ecografist pentru a diagnostica exact orice formatiune palpabila.

Palparea si mai ales autopalparea au limite importante in sensul ca tumori profunde sau mai mici de 1 cm sunt greu de palpat si invers, in timp structura sanilor sufera modificari mai ales dupa nasteri si alaptari, situatie in care se poate palpa tesut glandular normal ce este interpretat de pacienta drept tumora.

De aceea, cel mai bine este de facut o ecografie, metoda cea mai exacta de depistare a chisturilor mamare si complet inofensiva: nedureroasa si fara iradiere.

Ecografia va evidentia chisturile sub forma unor acumulari lichidiene in interiorul unei capsule, putind totodata analiza aspectul continutului lichidian apreciind daca acesta este limpede sau complicat cu infectie, hemoragie.

Tot la examenul ecografic se vizualizeaza eventuale formatiuni solide continute in interiorul chistului, prezenta acestora impunand de obicei excizia chirurgicala a chistului respectiv.

Ecografia este foarte utila si in ghidarea unei punctii aspirative a chistului, mai ales in cazul chisturilor profunde nepalpabile, a chisturilor de mici dimensiuni sau al pacientelor cu implant mamar ajutand la pastrarea integritatii acestuia.

Ca tratament, in general acesta este medicamentos, dar in cazul chisturilor mari, de peste 2 cm se impune aspiratia acestora prin punctie.

Astfel se evacueaza tot continutul lichidian al chistului acesta putand mai departe sa fie analizat la microscop pentru a avea un diagnostic cat mai exact.

Chisturile care contin si material solid sau sunt prost delimitate infiltrand tesutul mamar vecin, trebuie operate deoarece au caractere de malignitate.

Acestea reprezinta o minoritate si sunt in general de la inceput maligne. Marea majoritate a chisturilor mamare sunt benigne si nu se malignizeaza in timp. Exceptie sunt cele care se refac rapid dupa punctia aspirativa sau se complica cu infectii frecvente, aceste infectii repetate putand fi cauza unei transformari maligne. Rezulta de aici necesitatea urmaririi in timp a chisturilor prin ecografie si uneori mamografie, dupa indicatia medicului.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*